La sfârșitul lunii septembrie, la București, a avut loc cea de-a șasea ediție a conferinței „Inovații în ameliorarea plantelor”. Tema a fost rolul noilor tehnici genomice în securitatea alimentară globală.
Devenit de-acum o tradiție, evenimentul a fost organizat de către AgrobioTechRom, Alianța Industriei Semințelor din România (AISR) și Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), cu sprijinul Ambasadei SUA la București și al Academiei de Științe Agricole și Silvice.
Ca la fiecare ediție, prezentările au fost făcute de către cunoscuți și apreciați oameni de știință și specialiști reputați în domeniu, din țară și din străinătate.
În cuvântul său de deschidere, Dragoș Costin Telehuz, Secretar de stat la Ministerul Agriculturii, a subliniat faptul că MADR sprijină, la nivelul Uniunii Europene, reglementarea favorabilă a utilizării noilor tehnologii genomice, în folosul fermierilor. În optica sa, acestea vor putea permite obținerea unor plante mai rezistente la boli și la factorii de mediu, mai ales la secetă și arșiță. În încheiere, domnia sa a ținut să sublinieze că aceasta este optica sa nu numai ca demnitar, ci și ca fermier.
Alicia Hernandez, Ataşat regional pentru agricultură pentru Europa Centrală și de Est a ținut să reitereze faptul că, în actualul context global, noile tehnici genomice sunt o modalitate de a răspunde provocărilor cărora agricultorii de pretutindeni trebuie să le facă față.
Petra Jorasch, Manager al departamentului Plant Breeding Innovation Advocacy al Euroseeds a vorbit despre cum poate contribui inovarea în domeniul ameliorării plantelor la securitatea alimentară durabilă.
În continuare, dr. Oana DIMA, Science Policy Manager la VIB - Universitatea Ghent, Belgia și director executiv al Centrului pentru Biologia Plantelor EU-SAGE, a evidențiat rolul pe care oamenii de ştiinţă ar trebui să îl aibă în procesul de decizie, în optica organizației „Agricultura europeană sustenabilă prin editare genomică” (EU-SAGE).
Profesorul Wayne Parrott, Distinguished Research Profesor la Institutul pentru Ameliorarea plantelor, Genetică şi Genomică al Universității Georgia (SUA) a accentuat rolul culturilor moderne obținute prin ameliorarea plantelor utilizând editarea genomică asistată pentru dezvoltarea unei agriculturi sustenabile.
Continuare articol pe: Revista-Ferma.ro