Pericolul nu a trecut! Temperaturile neobișnuit de ridicate din această perioadă au ca efect un atac ridicat al insectelor dăunătoare la rapiță, inclusiv în a doua jumătate a lunii noiembrie.
În mod normal, în această perioadă, făceam bilanțul anului, care este pe cale să se încheie, și planurile pentru viitor. Rareori mai aveam probleme în câmp cu atacul insectelor dănătoare.
Lucrurile s-au schimbat în ultimul deceniu, ca urmare a creșterii temperaturilor. Din ce în ce mai des, suntem obișnuiți cu toamne calde și, în general, secetoase.
Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae) - larvă, în primele stadii de dezvoltare
Temperaturi ridicate înseamnă că insectele intră mai târziu în hibernare, inclusiv multe specii dăunătoare culturii rapiței. Teoretic, rapița de toamnă este în „linie dreaptă” pentru sezonul rece. Practic, dacă temperaturile sunt mai ridicate decât în mod normal, rapița poate să fie „vizitată” de larvele moliei verzei (Plutella xylostella), al fluturelui alb al verzei (Pieris brassicae), al buhei verzei (Mamestra brassicae) sau de păduchele verde al piersicului (Myzus persicae - rapița este gazdă secundară pentru această specie).
Continuarea pe: REVISTA FERMA